English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Když je zklamání silnější…

Zařazeno : Daňhelová, Brtníček

Jiří Dokulil, 09.04.2015 12:44
Tisknout článek
Kategorie : Česká rally; zobrazeno : 5056x


Pro LB Trans Racing byla loňská sezona nadmíru úspěšná. Kromě titulu mistra třídy 8, který s týmovým Renaultem Clio vybojovala Martina Daňhelová, se důležitým předpokladem pohody uvnitř „mančaftu“ stala i spolehlivost jednotlivých posádek.
Když je zklamání silnější…
Když je zklamání silnější…

S drobnými oděrkami se samozřejmě v rally počítat musí, hlavní však bylo, že se reprezentantům vyškovské stáje vyhnuly větší havárie, které bývají zvláště u menších týmů citelným zásahem do rozpočtu.

Více než nadějně vypadal i start do letošního roku. Martina Daňhelová s Karolínou Jugasovou naposledy provětraly svoje mistrovské clio a na rakouské Jänner Rallye získaly důležité body do evropské Ladies Trophy. Zelenožlutý renault pak o měsíc později změnil majitele a sortiment stáje LB Trans Racing se smrskl na tři vozy. O to vytíženější měly oba renaulty a jedna felicia letos být. Bohužel, současné poměry v české rally přiměly šéfa týmu a jednoho z jezdců Lubomíra Brtníčka k pozměnění plánů. Svoje důvody nám vysvětlil těmito slovy: „Myslím, že drtivá většina z nás dělá rally ve svém volnu jako koníčka a pojímá tento druh sportu jako únik od každodenních starostí. O to víc bych předpokládal, že budou mezi jezdci, techniky, funkcionáři federace a dalšími vládnout přinejmenším korektní vztahy. V současnosti ale ten pocit nemám,“ tvrdí pilot z Vyškovska, který se v rally aktivně pohybuje od roku 2010.

„V poslední době se nashromáždilo hned několik situací, kdy jsem u sebe začal pozorovat, že mi rally spíše zvedá adrenalin, než dělá dobře na duši. Jedna z nich nastala, když jsme byli na školení jezdců seznamováni s podivnými a účelovými výsledky vyšetřování havárie na Rally Krkonoše, které zcela opomíjely některé důležité faktory, jako například funkčnost ONI systému. Není možné nad tím jen mávnout rukou, zvlášť, když s Patrikem pravidelně jezdíme jako úplně poslední vůz startovního pole a na tomto systému může být do určité míry závislý náš život. Nepříjemné zážitky si náš tým již tradičně odvezl z předsezonního testování soutěžních vozů v Malenovicích, neboť to, co jsme předloni na naší felicii museli kvůli připomínkám techniků předělávat, aby se jednalo o skutečné „enko“, musíme po letošním rozhodnutí techniků dávat zase do původní podoby. A to nemluvím o renaultech a nutnosti předělávat věci, které byly pět let bez připomínek. Další vystřízlivění přišlo, když jsem ani po dvou měsících od generálního sekretáře FAS Adama Eliáše neobdržel oficiální odpověď na podněty, určené Svazu rally (v kopii jsem je adresoval i panu Kuncovi). Nejde mi nepřipomenout, že právě kvůli nekoncepčnosti Svazu rally náš tým proinvestoval množství prostředků, když jsme si minulý rok museli pořídit „evropské“ pneumatiky a letos byl nastolen systém „jeď si, co chceš“. Při pohledu na přístup představitelů naší sportovní autority jsem pochopitelně nebyl nadšený ani z faktu, že bych se nově jako držitel licence jezdce automaticky stal druhořadým členem autoklubu, zbaveným hlasovacího práva.“

„Zklamání ze současné nálady v české rally je bohužel silnější než chuť závodit. Loňské události z Krkonoš mi navíc připomněly i všechna možná rizika. Proto jsem se rozhodl, že si licenci na letošní sezonu nevyřídím, „sklouznu se“ možná jen na nějakém amatérském klání jako je seriál GPD, případně na akcích typu automobilový slalom nebo na nějakém okruhu,“ oznamuje pilot a šéf týmu v jedné osobě.

Nabízí se otázka, jaký dopad bude mít utlumení závodních aktivit Lubomíra Brtníčka na další budoucnost týmu LB Trans Racing? „Tým bude fungovat dál. Prioritou je závodnický růst mého syna Patrika, který loni absolvoval první sezonu v Poháru mládeže. Podmínky, které pro rozvoj „mládežníků“ nabízí Svaz rally, však určitě nejsou optimální. Po zrušení Kopné jsou v kalendáři Rally Sprint Série a Poháru mládeže obrovské pauzy, proto byl jedním z mých podnětů, adresovaných Adamu Eliášovi, nápad zařadit do Poháru mládeže některou ze soutěží z Mistrovství ČR v rally, i kdyby to měla být třeba jen jedna etapa. Žádné odezvy jsem se však nedočkal, a tak jsem se rozhodl řešit náhradní program. Patrik se letos vrátí do motokár a mimo to si vyzkouší účast v okruhovém Carbonia cupu, kde bude sbírat kilometry, pracovat na jezdecké stopě a učit se opírat do gum. Po Valašce by pak měl absolvovat i zbývající závody Poháru mládeže, doplněné o Pražský sprint a Mikuláš rally,“ představil část týmových plánů Luboš Brtníček.

LB Trans Racing nehodlá zcela rezignovat ani na pronájem soutěžní techniky do obou rallyových šampionátů. Plánuje však zvolnit tempo. „Velice si vážím dlouhodobé spolupráce s Vlastíkem Daňhelem, kterému i v letošním roce budeme připravovat naše starší clio, zvané Stříbrňák. Měl by s ním odjet všechny sprinty a současně vybrané podniky „velkého“ šampionátu (asi Krumlov a Příbram). Další pronájmy budeme řešit případ od případu. Na Valašce si naše modrožluté clio půjčí mladý Tomáš Guryča, který s ním zajel slušně už ve Vsetíně,“ doplnil Brtníček.  

Prvním „ostrým“ podnikem nové sezony bude pro LB Trans Racing Valašská rally, která se uskuteční v sobotu 11. dubna za účasti posádek Vlastimil Daňhel – Kateřina Janovská a Tomáš Guryča – Marek Topič. Závěrem zmiňme, že většina členů týmu má za sebou generálku v podobě „sklouznutí“ na vyškovském automobilovém slalomu. Zájemci si mohou na týmovém facebooku prohlédnout jednak fotky a videa z této akce, jednak reportáž Vyškovské televize, ve které dostal Patrik Brtníček jakožto nejmladší účastník akce (a současně druhý nejrychlejší pilot slalomu) nemalý prostor.  

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Když je zklamání silnější…

Když je zklamání silnější…

09.04.2015 12:44

Článek Jiří Dokulil, Česká rally

Dobojováno!

Dobojováno!

25.10.2013 19:37

Článek TOP Media, Česká rally

LENZ ADAM Cup míří do Vyškova

LENZ ADAM Cup míří do Vyškova

03.05.2017 18:17

Článek Tomáš Plachý, Česká rally

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Francouzské bourání [3x VIDEO]

/ Další video...