English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Škoda 130 RS oslaví čtyřicáté výročí svého triumfu v Monte Carlu

Zařazeno : Mach, Bláha

Pavel Kacerovský, 04.01.2017 09:45
Tisknout článek
Kategorie : Historici; zobrazeno : 6016x


Za několik málo dnů uplynou čtyři desetiletí od úspěchu vozu Škoda 130 RS na tratích podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích, slavné Rallye Monte Carlo. Letošní ročník bude okořeněn debutem zbrusu nových speciálů kategorie WRC.
Škoda 130 RS oslaví čtyřicáté výročí svého triumfu v Monte Carlu
Škoda 130 RS oslaví čtyřicáté výročí svého triumfu v Monte Carlu

O týden později však po klikatých cestičkách ve francouzských Alpách pojedou stroje, které tvořily dějiny legendárního závodu. „Porsche z Východu“ s posádkou týmu ČK motorsport nebude na 20. Rallye Monte-Carlo Historique 2017 chybět.

Úvod sezony 1977, během níž piloti světového kalibru vůbec poprvé v historii závodili o titul mezi jezdci, se zapsal do kroniky továrního týmu AZNP Mladá Boleslav nesmazatelným písmem. Československá stáj nasadila v Monte Carlu do boje hned tři speciály Škoda 130 RS. Zatímco Kvaizar s Kotkem museli kvůli technické závadě odstoupit, Blahna s Hlávkou skončili na dvanácté příčce absolutně a první ve třídě, Zapadlo s Motalem byli celkově patnáctí a ve třídě brali stříbro. Ze 198 posádek na startu tehdy dojelo na cílovou rampu pouhých 45 dvojic. Vítězem rallye se stal pozdější mistr světa, Ital Sandro Munari s Lancií Stratos HF.

Pošesté na startu
Přestože od těchto okamžiků uplynula spousta času a věhlasné soutěže se v dalších letech zúčastnilo nespočet vozů všemožných kategorií, Škoda 130 RS dodnes dává pamětníkům i mladším fanouškům rychlých kol vzpomenout na svou tehdejší spanilou jízdu. Velkou zásluhu na tom má tým ČK motorsport, který již pošesté představí na lednové 20. Rallye Monte-Carlo Historique 2017 repliku vozu se startovním číslem 44. Do kokpitu ale neusednou Milan Zapadlo s Jiřím Motalem, nýbrž Jihočeši s bohatými zkušenostmi s tímto revivalovým podnikem - Karel Mach a Jan Bláha.

Měřené části bude tradičně předcházet hvězdicová jízda ze sedmi míst rozesetých po celé Evropě. Kaplicko-dobrovodská posádka si tentokrát jako startovní destinaci vybrala německý Bad Homburg, lázeňské město ležící na periferii Frankfurtu nad Mohamem. Vstříc dobrodružství o celkové délce kolem 2700 kilometrů se vydají se Škodou 130 RS z roku 1976 v pátek 27. ledna odpoledne, do cíle po zdolání čtrnácti testů pravidelnosti vedoucí těmi nejatraktivnějšími lokalitami, kde se Rallye Monte Carlo kdy konala, dorazí o pět dní později, ve středu 1. února časně ráno.

Do soutěže je přihlášen neuvěřitelný počet 332 posádek, největšími hvězdami v dlouhém výčtu jsou Francouz Jean Ragnotti s Renaultem 8 Gordini a devítinásobný mistr světa, Loebův navigátor Daniel Elena, jenž stejně jako v minulých ročnících usedne za volant Volkswagenu Golf GTi. Karel Mach s Janem Bláhou povezou na dveřích Škody 130 RS startovní číslo 195 a jsou zařazeni do skupiny účastníků s nejvyšším rychlostním průměrem.

Aktuální informace o přípravách a průběhu soutěže se budou objevovat na týmových internetových stránkách www.ckmotorsport.cz nebo na speciálním facebookovém profilu.

 

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Francouzské bourání [3x VIDEO]

/ Další video...