English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

KOWAX Valašská rally ValMez v řeči statistik

Zařazeno : MMCR1801

Tomáš Plachý, 22.03.2018 23:40
Tisknout článek
Kategorie : Česká rally; zobrazeno : 2822x


„Statistika nuda je, má však cenné údaje…,“ zpívá se v jedné písni Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Přesto, nebo snad i právě proto, mohou být a jsou tyto údaje svým způsobem zajímavé. Platí to i pro rozbor seznamu přihlášených posádek 37. KOWAX Valašské rally ValMez 2018.
KOWAX Valašská rally ValMez v řeči statistik
KOWAX Valašská rally ValMez v řeči statistik

Ke startu na letošní Valašce se přihlásilo celkem 85 posádek. Z nich 77 se rozhodlo pro účast v Mistrovství České republiky v rally a osm v Poháru Miroslava Hošáka.

Do prezentace se pořadatelům omluvilo šest jezdců, převážně s vyššími startovními čísly (43 Milan Obadal / 44 Václav Stejskal / 50 Jan Vonka / 62 Michal Wieromiejczyk / 79 Roman Vaněk / 86 Pavel Vedra). Slavnostního startu se tak zúčastní 79 soutěžících.

Českým dvojicím se postaví tři Slováci, 12 Poláků (jeden s českou licencí), dva Rakušané (jeden s českou licencí) a dva Norové. Mezinárodní význam 37. KOWAX Valašské rally ValMez 2018 podtrhuje nejenom tato skutečnost, ale také fakt, že mezi zájemci o start je deset držitelů priority ASN.

Do boje s nástrahami trati jsou rozhodnuty se vydat také ženy. Už dávno totiž neplatí, že rally je doménou mužů. Dvě děvčata - Pavlína Tydlačková a Sandra Pokorná - dokonce usednou za volant soutěžáckého speciálu Renault Clio, respektive čtyřkolky Subaru Impreza. Dalších sedm žen usedne do sedadla spolujezdce, aby své mužské kolegy po náročných tratích Valašska, Lašska a Oderska navigovaly.

Mezi přihlášenými tak najdeme devět smíšených posádek. A jednu, nejenom co do pohlaví, ale také národnosti. Jde o slovensko-český pár Vladimír Hanuš – Karolína Jugasová, kteří pojedou s Fordem Fiesta R5 (st. č. 27).

Valaška je podruhé zařazena do Valašsko-Tatranského poháru. Na startu nebude chybět vítěz premiérového ročníku Lukáš Matěna (st. č. 34). Po loňské účasti pěti vozů, do startu Valašky se zaregistrovalo sedmnáct jezdců. Podmínkou zařazení do poháru však bude následná účast na květnové Rally Tatry. Mezi registrovanými nechybí ani atraktivní jména v čele s Janem Černým, Jaroslavem Melichárkem, Filipem Marešem, Silvestrem Mikuláštíkem a Martinem Březíkem. V tomto poháru však mají, vzhledem k bodování, šanci vyhrát i posádky slabších objemových tříd. Bez šancí na celkový výsledek tak nebudou ani tři produkční vozy, hbité „dvoukolky“ či historické vozy. O body do VTP se uchází i dva polští jezdci (Lukasz Kotarba a Lukasz Lewandowski).

V obsazení tříd dominuje s devatenácti speciály třída 2, sedmnáct vozů bude klasifikováno ve třídě 6. Pestrost v seznamu přihlášených k účasti na 37. KOWAX Valašské rally ValMez 2018 nabízí také pohled na soupisku vozidel, s nimiž se posádky s technicky náročnými úseky jízdy proti chronometru popasují. Nejsilnější zastoupení, dvaadvacet, má mezi nimi značka Škoda. Fanouškům Valašky chtějí majitelé závodních aut představit 9 Fabií R5, tři Fabie TDI, dvě Fabie WRC, dvě Felicie, jedna Fabia Super 2000, dvě Š 130 RS a tři Š 130 LR.

Konkurovat českým škodovkám chce také značka Ford s devíti Fiestami R5 a jedním Focusem WRC, osm Renaultů, čtyři Hondy, šest Opelů, čtyři Hondy, deset Peugeotů, devět značek Mitsubishi, dva Fiaty, tři Porsche. Chybět nebude už zmíněné produkční Subaru Impreza, jedna Suzuki Swift GTi a jeden Volkswagen Polo 16V.

Zmíněné údaje naznačují, že i tato pestrost jednoznačně přispěje k zajímavosti a atraktivitě letošní 37. KOWAX Valašské rally ValMez.

Informačním kanálem 37. KOWAX Valašské rally ValMez 2018 je stránka www.valasskarally.cz, informace k soutěži naleznou zájemci také na facebookovém profilu Valašská Rally Valmez.

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Valašská rally ValMez mezinárodně

Valašská rally ValMez mezinárodně

26.12.2017 10:30

Článek Tomáš Plachý, Česká rally

Pohár Pirelli na prahu sezony 2018

Pohár Pirelli na prahu sezony 2018

22.03.2018 23:24

Článek Petr Eliáš, Česká rally

Kopecký a Veiby na Valašce

Kopecký a Veiby na Valašce

05.03.2018 12:54

Článek Honza Froněk, Česká rally

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Dakar 2019 - 5. etapa [AKTUALIZUJEME]

/ Další video...