English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Škoda má „double“ v kategorii WRC 2

Zařazeno : MS1810, Kopecký

Škoda Motorsport, 20.08.2018 09:34
Tisknout článek
Kategorie : WRC; zobrazeno : 4149x


Poslední den Německé rallye (16.–19. 8. 2018) byl v kategorii WRC 2 velmi napínavý! Poté, co tovární posádku ŠKODA ve složení Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) postihl v sobotu defekt, a tím ztratila mnoho času, začala její stíhací jízda.
 Škoda má „double“ v kategorii WRC 2
Škoda má „double“ v kategorii WRC 2

Na jejím konci bylo vítězství v Německé rallye a současně posun na první místo v průběžném pořadí kategorie WRC 2. Vynikající výkon podala také druhá tovární posádka ŠKODA ve složení Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (FIN/FIN), která na své první asfaltové rallye v týmu ŠKODA Motorsport dojela na druhém místě před italskou posádkou Fabio Andolfi/Emanuele Inglesi, jedoucí s privátně nasazeným vozem ŠKODA FABIA R5.

Na neděli byly v rámci Německé rallye naplánovány tři rychlostní zkoušky s celkovou délkou přibližně 72 km. Kromě náročné zkoušky „Grafschaft“ s délkou 29,07 km to byly ještě dva průjezdy měřeného úseku tvořeného labyrintem snad všech druhů vraceček a zatáček na úzké silnici ve vinicích lemujících řeku Moselu.

Teprve 17letý mladík z týmu ŠKODA Motorsport Kalle Rovanperä startoval se svým spolujezdcem Jonnem Halttunenem (FIN/FIN) do nedělního klání v kategorii WRC 2 na prvním místě. Za ním se na trať vydali „soukromníci“ Fabio Andolfi/Emanuele Inglesi (I/I). Mistři České republiky Jan Kopecký a Pavel Dresler (CZ/CZ) se poté, co je na druhé sobotní rychlostní zkoušce postihl defekt a propadli se z prvního na deváté místo, fantastickou jízdou probojovali na konci včerejší etapy až na třetí pozici. V sobotu večer tak první čtyři posádky kategorie WRC 2 dělilo jen několik sekund. Tato konstelace slibovala pro neděli napínavý souboj o vítězství.

Kopecký začal neděli nejrychlejším časem na první rychlostní zkoušce, tím zmenšil svoji ztrátu na Andolfiho, jedoucího s privátně nasazeným vozem ŠKODA, na pouhých 0,1 sekundy. Rovanperä si stále držel vedení. Na předposlední rychlostní zkoušce však Kopecký nejenže překonal Andolfiho, ale současně převzal vedení také od svého týmového kolegy Rovanpery. „Jan byl neskutečně rychlý, bojuje totiž o úspěch v celém mistrovství světa, zatímco já si jedu svým vlastním tempem,“ shrnul v cíli mladý Fin. Nejrychlejším časem na poslední rychlostní zkoušce Kopecký již jen potvrdil své vítězství, které ho posunulo do čela průběžného pořadí mistrovství světa před týmového kolegu Pontuse Tidemanda. Protože švédský tovární pilot ŠKODA nebyl do Německé rallye nominován pro zisk bodů, nezúčastnil se jí.

Bezchybnou, a přitom rychlou jízdou mladá posádka ŠKODA ve složení Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen dojela na vynikajícím druhém místě. Dvojice Fabio Andolfi/Emanuele Inglesi (I/I) s privátně nasazeným vozem ŠKODA FABIA R5 bojovala až do konce rallye a nakonec byla na stupních vítězů v obci St. Wendel třetí posádkou s vozem ŠKODA. Na své domácí rallye předvedl působivý výkon také Fabian Kreim a Frank Christian (D/D) z týmu ŠKODA Deutschland, kteří dojeli v kategorii WRC 2 na čtvrtém místě.

Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek se již nyní těší na další soutěž mistrovství světa: „Po fenomenálním vítězství na Německé rallye nyní Jana a Pavla čeká v rámci mistrovství světa Turecká rallye a na ní otevřený souboj o titul mistra světa s Pontusem a jeho spolujezdcem Jonasem. Kalle a Jonne v Německu předvedli fantastický a zcela bezchybný výkon!“

Celkové výsledky Německé rallye (WRC 2)
1. Kopecký/Dresler (CZ/CZ) ŠKODA FABIA R5, 3:16.49,7 h
2. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5, +3,8 s
3. Andolfi/Inglesi (I/I), ŠKODA FABIA R5, +18,1 s
4. Kreim/Christian (D/D), ŠKODA FABIA R5, +50,9 s
5. Kajetanovicz/Szepaniak (PL/PL), Ford Fiesta R5, +54,4 s

Aktuální pořadí mistrovství světa v kategorii WRC 2 (po 9. ze 13 kol)
1. Jan Kopecký (CZE) ŠKODA, 100 bodů
2. Pontus Tidemand (SWE), ŠKODA, 93 bodů
3. Gus Greensmith (GBR), Ford, 55 bodů

Číslo dne: 3
Na všech třech rychlostních zkouškách posledního dne Německé rallye zajel Jan Kopecký v rámci kategorie WRC 2 nejrychlejší časy.

/ Zpět na přehled článků

/Související články

 Škoda má „double“ v kategorii WRC 2

Škoda má „double“ v kategorii WRC 2

20.08.2018 09:34

Článek Škoda Motorsport, WRC

Turecká rally odkrývá karty

Turecká rally odkrývá karty

16.05.2018 12:28

Článek Honza Froněk, WRC

Hyundai jede z Německa s pokutou 30 tisíc EUR

Hyundai jede z Německa s pokutou 30 tisíc EUR

20.08.2018 12:45

Článek Honza Froněk, WRC

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Vodafone Rally de Portugal 2008 - Jan Kopecký - SS1

/ Další video...