English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Kalle Rovanperä povede startovní pole vozů třídy R5

Zařazeno : MS1901, Rovanpera

Škoda Motorsport, 23.01.2019 17:05
Tisknout článek
Kategorie : WRC; zobrazeno : 3801x


Tovární posádka ŠKODA Motorsport ve složení Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen zahájí svoji závodní sezónu ročníku 2019 na nadcházející Rallye Monte Carlo (24. 1. – 27. 1. 2019).
Kalle Rovanperä povede startovní pole vozů třídy R5
Kalle Rovanperä povede startovní pole vozů třídy R5

Potom, co v minulém roce skončila ve své třídě na druhém místě, má letos na této nejprestižnější soutěži celé sezóny za cíl zvítězit. Se soutěžními vozy třídy R5 pojede 31 posádek, z nichž se 13 spoléhá na vůz ŠKODA FABIA R5, který je současně nejúspěšnějším rallyovým speciálem své třídy. ŠKODA Motorsport současně Rovanperu zapsala do nové kategorie WRC 2 Pro, vypsané v rámci mistrovství světa.

Sezónu 2019 mistrovství světa FIA World Rally Championship otevře legendární Rallye Monte Carlo. Soutěž známá svými nevyzpytatelnými podmínkami a neustále se měnícím povrchem trati je současně nejprestižnější soutěží celého mistrovství světa. S ledem, sněhem, deštěm, mlhou a suchými úseky s rozbitým povrchem nabídne „Monte“ všechny druhy povrchů. „Nemůžete zde jet neustále naplno, musíte očekávat neočekávané. Volba správných pneumatik je tu něco jako loterie. Ale já tuhle soutěž miluji, a to zejména když je hodně ledu a sněhu. V letošním roce chci stavět na zkušenostech, které jsem zde získal loni,“ řekl Kalle Rovanperä.

„V roce 2019 se ještě více zaměříme na naše zákazníky. Jsem šťastný a hrdý zároveň, že 13 posádek, což je více než jedna třetina vozů jedoucích s vozy R5, vsadila na vůz ŠKODA FABIA R5,“ komentuje šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek. ŠKODA Motorsport současně registrovala Kalle Rovanperu do nově vypsané kategorie WRC 2 Pro v rámci mistrovství světa.

První etapa Rallye Monte Carlo odstartuje ve čtvrtek (24. ledna) v 18:50 v zimním středisku Gap situovaném uprostřed francouzských Alp. Během prvního dne posádky absolvují dvě rychlostní zkoušky za tmy, z nichž každá bude měřit 20 kilometrů. V pátek a sobotu (25. a 26. ledna) na posádky čeká dalších deset rychlostních zkoušek, během nichž se dostanou na jih do Monte-Carla.

Na neděli (27. ledna) jsou připraveny další čtyři rychlostní zkoušky, z nichž dvě se pojedou na známém Col de Turini. Celkem posádky absolvují 16 rychlostních zkoušek s celkovou délkou přibližně 323 km.

Věděli jste, že…

…první Rallye Monte Carlo se jelo v roce 1911 a je nejstarší soutěží kalendáře WRC?

…Rallye Monte Carlo bylo původně navrženo jako propagační akce Monte-Carla coby turistické destinace? Do roku 1998, i když právě v tomto roce měly tovární týmy výjimku, se startovalo z různých konců Evropy, někdy dokonce až ze severní Afriky, v rámci hvězdicové jízdy zvané „Constellation Run“, což byl test spolehlivosti, který museli závodníci podstoupit před tím, než se postavili na skutečný start v Monaku nebo ve Francii?

…Rallye Monte Carlo je jedinou soutěží mistrovství světa, kde týmy mohou volit ze čtyř druhů pneumatik: slicků, slicků s hřeby, zimních pneumatik a zimních pneumatik s hřeby?

…na Rallye Monte Carlo je zcela zásadní a extrémně náročná volba správných pneumatik? Týmy musí na dvě nebo tři rychlostní zkoušky vystačit se čtyřmi pneumatikami nasazenými na voze a maximálně dvěma rezervními koly. Protože se často stává, že zatímco jedna rychlostní zkouška je pokryta sněhem a další je namrzlá, mokrá nebo suchá, je volba pneumatik ve většině případů kompromisem.

…že se právě z důvodu proměnlivých podmínek často stává, že posádky na svůj vůz použijí například kombinaci zimních pneumatik s hřeby a slicků, což je způsob, jak je možné vyrovnat se s měnícími se podmínkami na trati?

…v letošním roce se bude závěrečný nedělní ceremoniál s předáváním cen konat na Qui Albert I., v blízkosti přístavu?

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Kalle Rovanperä testuje v Polsku [VIDEO]

Kalle Rovanperä testuje v Polsku [VIDEO]

09.05.2018 19:41

Video Honza Froněk, Ostatní

Mladý Rovanpera je blízko dohody s M-Sportem

Mladý Rovanpera je blízko dohody s M-Sportem

09.08.2017 15:24

Článek Honza Froněk, WRC

Kalle Rovanperä vyhrál Rally Bohemia

Kalle Rovanperä vyhrál Rally Bohemia

15.07.2019 09:01

Článek Škoda Motorsport, Česká rally

Rovanperä: Švédská rallye je pro mě nová

Rovanperä: Švédská rallye je pro mě nová

12.02.2019 15:44

Článek Škoda Motorsport, WRC

Kalle Rovanperä chce domácí soutěž vyhrát

Kalle Rovanperä chce domácí soutěž vyhrát

30.07.2019 18:56

Článek Škoda Motorsport, WRC

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Kalle Rovaperä skončil v Argentině v kotrmelcích [2xVIDEO]

/ Další video...