English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Evropské Rallycrossové šampionáty 2011

Zařazeno : RXEvropa

Karel Lacina, 18.08.2011 09:51
Tisknout článek
Kategorie : Ostatní; zobrazeno : 7173x


Po úvpodním článku z Amerického Rallycrossu připravil Karel Lacina i shrnutí několika evropských národních šampionátů. Co se letos odehrálo v Německu, Francii a Finsku?
Foto: drx-media.de
Foto: drx-media.de
DRX GERMAN RALLYCROSS CHAMPIONSHIP 2011
Naši sousedé zatím odjely tři podniky a jak divize Supercar tak Super 1600 mají své jasné krále, kteří dokázali vyhrát všechny tři závody. V silnější kategorii je to i u nás v Sosnové velice dobře známý René Munnich, který s perfektně připravenou Fabií nemá konkurenci a zatím druhý Bernd Wilhelm s Focusem ho sleduje z hodně velké vzdálenosti stejně jako třetí Bernd Schomaker s další Fabií.

Mezi šestnáctistovkami dominuje již několikátou sezonu další pilot s mladoboleslavskou Fabií Rolf Rolland i když letos mu troch začíná znepříjemňovat život Andreas Steffen s Peugeotem 206. Výborné třetí místo má zatím v držení jedna z mála žen v rallycrossu Mandie August s bývalou Vollandovou Fabií

To v kategorii Supernationals je to mnohem zajímavější a dramatičtější. Na čele je sice Sven Grupe s Golfem, ale jen díky jednomu vítězství, druhý je se stejným bodovým součtem Jens Barkhoff s dalším Golfem. O pět bodů méně má Hans Kirchhof s Porsche 911, ale ten v prvním závodě odešel s prázdnou a zbylé dva vyhrál takže lze očekávat jeho generální útok na čelo. Krok s touto trojicí dokázal držet už pouze Sven Pusch také s Golfem, zbytek jezdců už začíná bodově výrazně ztrácet.

V Rallycrosscupu pro vozy 1400 se ostatním soupeřům utrhla dvojice Bjorn Bruning Zedler s Citroenem AX a Ole Bech s Peugeotem 306 mezi kterými je dvoubodový odstup.

Pokračování šampionátu je na programu poslední srpnový víkend v Buxtehude.
Foto: rallycross.com
Foto: rallycross.com

FRENCH RALLYCROSS CHAMPIONSHIP 2011
Zřejmě nejkvalitnější a nejnabitější evropský šampionát se koná v zemi galského kohouta. Z jedenácti podniků je zatím odjeto sedm a je na co se dívat. V královské divizi 1 se letošního ročníku neúčastní David Jeanney a Marc Laboulle pojede jen vybrané závody. Díky tomu je cesta k titulu otevřená pro další jezdce. Zatím je poměrně nečekaně ve vedení Samuel Peu s Peugeotem 207 T16 4x4, který dokázal tři závody vyhrát a má patnáctibodový náskok na Jeroma Grosseta Janina s Cliem Mk3. Až třetí je první s Citroenů C4 za jehož volantem sedí Philippe Tollemer. V první pětce jsou ještě další dvě nečekaná jména a to čtvrtý Gaetan Sarazin s další 207 a pátý Alexandre Theuil s Golfem. Mladý Fabien Pailler, který převzal štafetu od svého otce a pilotuje i jeho vůz je zatím sedmý, favorizovaný Herve Knapick uzavírá první desítku, ale ten po prvních třech neůspěšných závodech už jinam nepřijel a Michael Poirier na osmé pozici učí jezdit BMW E81 T16 4x4.

V divizi 1A je zatím čelo absolutně vyrovnané, když první David Olivier s Twingem vede o pouhý jeden bod před Laureantem Chartrainem se Saxem. Ze hry není ani třetí Steven Bossard s C2, který vyhrál všech pět závodů ve kterých startoval, ale dvě další umístění mu proti soupeřům chybí.

Divize 3 to je Marc Morize a Peugeot 207, který několik sezon jasně kraluje a vše nasvědčuje tomu, že ani letos nebude jinak. Druhý Christophe Saunois s Toyotou Corolla má devítibodovou ztrátu a zřejmě nebude mít na to aby svého soupeře dotáhl, stejně jako třetí Florent Beduneau s Mini Cooperem

A ještě jednoznačnější situace je v divizi 4 kde má Yvonnick Jagu s Audi A3 109 bodů a druhý Benjamin Godot se Sxem jich ztrácí 35. Třetí Jean Louis Poirier s Hondou Civic má ještě o deset bodů větší manko.
Foto: rallycross.com
Foto: rallycross.com

FINNISH RALLYCROSS CHAMPIONSHIP 2011
Na severu Evropy schází k odjetí kompletního počtu závodů už jen jeden podnik v září v Hyvinkaa a ani zde není zdaleka o ničem rozhodnuto. V divizi Supercaus si to o titul rozdá trojice jezdců na čele tabulky. Zatím má nejlepší výchozí pozici Jukka Lautamaki s Focusem o čtyři body před Atro Maattou na stejném voze. Šest bodů chybí na čelo Ari Perkiomakimu s modernější Siestou a dá se čekat velký boj na závěr. Velký rozruch vzbudil Mikko Hirvonen, který se na jednom ze závodů posadil za volant Fiesty a objel několik exhibičních kol, ale jak sám řekl tak na rallycrossové okruhy se zatím nechystá.

V národní kategorii SRC je podobná situace jako v královské kategorii, ale zde si to o titul rozdají pouze Jari Pekka Kokko s Escortem Mk7 a Joni Pekka Rajala s Volvem S40 jež dělí čtyři body a stejně napínavý bude i souboj o bronz kde mají zatím Jukka Pekka Peltokangas s dalším Mk7 a Niklas Ehrnsten s Volvem 940 stejný počet bodů a i dalších několik jezdců je blízko.

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/RallyeSTAR 2013: startuje druhý ročník talentové soutěže

/ Další video...